Vi lär dig hur du steg för steg byter foder

Det är naturligt att byta foder till katten!

Kärlek i varje matskål, så säger vi på Mjau, och precis så tänker säkert du också. Som kattägare vill man alltid ge det bästa till sin katt och vilket foder man väljer beror såklart på många faktorer. I takt med att din katt växer förändras behovet och därför är det naturligt att du behöver byta torrfoder någon gång under kattens livstid.

En kattvänlig metod!

När du vill byta torrfoder till din katt är det viktigt att ta det lugnt och att fasa in det nya torrfodret. Våra rekommendationer är att blanda det gamla fodret med det nya under ca 10 dagar. Genom den försiktiga övergången får kattens känsliga mage tid att vänja sig, vilket minimerar risken för obalans i mage och tarm.

Dag 1-3

1/4 nytt foder och 3/4 gammalt foder

Dag 4-7

2/4 nytt foder och 2/4 gammalt foder

Dag 8-10

3/4  nytt foder och 1/4 gammalt foder

Dag 11

Nu är det dag för 100% av det nya fodret

Några kärleksfulla tips:

Det är bra om du undviker att ge din katt annan mat såsom godis eller matrester under tiden du byter foder. Då blir det både lugnare i magen för katten under övergången och lättare för dig att hålla koll på vad katten får i sig.

Var uppmärksam på om din katt reagerar på något sätt under foderbytet. Om katten kräks, får diarré eller förstoppning kan det vara tecken på att det går för fort. Testa då med att bromsa infasningen och ge katten mer tid att vänja sig. Om det motförmodan inte skulle gå över är det alltid bäst att rådfråga en veterinär.

Inte hittat riktigt rätt? Här tipsar vi om våra favoriter från Mjau!