Frågor & svar

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna om hur gåvoshopen fungerar och hur du gör för att hjälpa till att mätta hemlösa katters magar.

Varför finns gåvoshopen?

Det finns över 100 000 hemlösa katter som lever utanför samhället – utan mat, vatten eller tillsyn av någon människa. Många är skadade och sjuka. Men några av dem har haft tur. De har blivit räddade till ett av alla katthem runt om i landet. Där de får både vård och kärlek. Men katthemmen drivs till stor del av ideella krafter och de behöver därför hjälp att ge katterna den omvårdnad som de behöver och förtjänar. Därför finns gåvoshopen, för att hjälpa dig och andra kattmänniskor att hjälpa katterna på katthemmen.

Vilka står bakom gåvoshopen?

Det är kattmatsföretaget Mjau som har startat gåvoshopen. Den är en del av arbetet med att höja katternas värde i samhället och kampen för att varenda katt ska ha ett bra och gott liv.  

Tjänar Mjau pengar på gåvoshopen?

Nej, Mjau gör ingen vinst på gåvorna. Mellanskillnaden mellan tillverkningskostnaden och försäljningspriset är liten och går oavkortat till distributionen när vi kör ut och levererar maten till de olika katthemmen. Dessutom, för varje köp som görs i gåvoshopen skänker Mjau 3 kg extra kattmat, och lägger därmed till ännu fler portioner när maten levereras till katterna på katthemmen.

Hur fungerar gåvoshopen?

Du väljer vilket paket du vill köpa. Om du vill ge bort det i present till någon annan så väljer du vilket av gåvokorten du vill ha. Du har självklart möjlighet att skriva en liten hälsning till den du vill skänka gåvan till. Om du vill skicka gåvokortet direkt till personen som ska få gåvan, det vill säga den i vars namn du mättar en misses mage, så fyller du i den personens e-postadress i formuläret på köpsidan. Vill du hellre skicka gåvokortet till dig själv så du kan skriva ut det och lämna över det personligen, eller kanske skicka det vid ett senare tillfälle, så behöver du inte göra något. Gåvokortet skickas till dig automatiskt om du inte väljer annat.

Sedan betalar du tryggt och enkelt med betaltjänsten Bambora. Därefter kommer din gåva att mätta en hemlös katts mage på ett av landets alla katthem. Och för varje köp som görs i gåvoshopen skänker Mjau dessutom 3 kg extra kattmat, utöver det du köper, och lägger därmed till fler portioner när maten levereras till katterna på katthemmen.

Vad händer med gåvopaketet jag köper?  

När Mjau har samlat in tillräckligt stor mängd kattmat kommer den att levereras till utvalda katthem. Det kommer att vara olika katthem varje gång som får maten. Vid varje leverans av gåvor kommer det att finnas information på mjau.se angående vilka katthem som har fått maten. Vi kommer även att skicka ett nyhetsbrev med information om leveransen till de som skänkt maten – om de har kryssat i att vi får kontakta dem.  

Hur vet jag att maten verkligen kommer fram till utsatta katter?

Mjau kommer regelbundet att informera om gåvoleveranserna via sin hemsida mjau.se. På hemsidan kommer det finnas information angående vilket katthem som har fått maten. När du köper ett gåvopaket har du även möjlighet att välja om du vill ta del av vårt nyhetsbrev. Om du anger din e-postadress och kryssar i att vi får kontakta dig så kommer vi att skicka dig ett nyhetsbrev när maten har levererats.

Kan jag välja vilket katthem maten ska gå till?

Tyvärr kommer du inte kunna välja vilket katthem som ska få maten. Det kommer vara olika katthem som får maten vid de olika leveranserna. Men om du vill engagera dig i ditt närmaste katthem kan du hitta det på kattkörkortet.se.

Vilka katthem skänks maten till?

Djurens vänner Göteborg – Djurens vänner Jönköping – Djurens Vänner Malmö – Djurens Vänner Vetlanda – Djurfristad Sävidsbo – Djurskyddet Bill & Bull – Djurskyddet Bollnäs/Ovanåker – Djurskyddet Jämtlands läns Katthem och Pensionat i Östersund – Djurskyddet Karlstad – Djurskyddet Kattvärnet Haninge – Djurskyddet Landskrona – Djurskyddet Oskarshamn – Djurskyddet Strängnäs – Djurskyddet Västervik – Djurskyddsföreningen Hitta Katten Enköping – Föreningen Förvildade Katter – Föreningen Samvetet Uppsala Katthem – Gefle Katthem & Pensionat – Kalmar Djurhem – Katt i Borås – Katthjälpen Malmö – Lailas Katthjälp – Lenas katthem, Kattkommando Syd – Lifeline Syd – Norrtälje Kattcenter – Nynäshamns Katthem – Solgläntans Kattpensionat – Södertälje Katthem och Kattpensionat – Tretassar – Öbacka Djurhem, Utansjö – Tassens katthjälp Torslanda – Djurskyddet Vilsna Tassar – Djurens vänner Borås – Andra Chansen Mora/Orsa – Musse-hjälpen – Vallentuna Kattcenter (Solgläntan) – Djurens Vänner Nässjö – Råmossens Katthem, Alingsås – Kattjouren – Hemlösa katter, Helsingborg/Skåne – Svenska Djurhjälpen, Orust – Djurskyddet Karlshamn – Djurens vänner Växjö – Stina's Katthjälp – Syros Cats (Grekland) – Katthjälpen på Åland – Hemlösa Katter, Kalmar – Hemlösa Tassar – Åsele Katthem – Malmö/Österlens Katthem – Höörs Hemlösa Katter

Saknar du något katthem – tipsa oss!

Det finns många katthem runt om i landet och vår ambition är att ha med så många som möjligt. Därför är vi väldigt tacksamma för tips om du saknar någon verksamhet.

I takt med att vi får in nya tips kommer vi att beakta dem och löpande uppdatera möjliga mottagare.

Hur gör jag om jag vill ge bort ett gåvopaket i present till någon?

Det är enkelt. Antingen mejlar du gåvobeviset till dig själv och skriver ut det innan du ger bort det som present, eller så mejlar du gåvobeviset direkt till den som ska få gåvan. Du kommer se var du ska skriva e-postadressen när du är på köpsidan.