Därför är det bra att kastrera sin katt

Faktum är att du bör kastrera din katt om den inte ska användas för avel. Det föds alldeles för många kattungar som inte är välkomna. I Sverige finns i dag cirka 100.000 hemlösa katter. När du kastrerar din katt försvinner risken att du får eller bidrar till fler oplanerade kattungar. Men det finns fler goda anledningar, till exempel att kastrerade katter ofta blir mindre stressade. Dessutom minskar risken för vissa sjukdomar.

Då kan du kastrera din kattunge

Om du funderar på att kastrera din katt bör du inte vänta alltför länge. Det är bra att göra det innan din katt har hunnit börja urinmarkera inne, eftersom det är en vana som inte alltid försvinner även om katten kastreras. 

Det vanligaste är att man kastrerar kattungar när de är mellan 5-6 månader, vilket också är då de flesta katter blir könsmogna. En sak som är viktig att tänka på är att inte släppa ut din kattunge  utan uppsikt innan den är kastrerad. En del katter bli könsmogna tidigare och riskerar då att få eller bidra till ovälkomna kattungar.

Kontakta en veterinär när du ska kastrera katt

När din kattunge är fyra-fem månader och det snart är dags att kastrera din kattunge, kontakta din närmaste veterinär för att boka en tid.Kolla om de har möjlighet att samtidigt vaccinera och id-märka din misse om du inte redan gjort det, så att den är väl rustad för ett långt och säkert liv. 

Att kastrera katt har många fördelar 

Under parningstiden uppvisar både hon- och hankatter en del beteenden som inte alltid är jätteroliga för matte och husse – höga rop och skrik, rastlöshet och långa vandringar då katten kan vara borta dagar i sträck, urinmarkering både inom- och utomhus, slagsmål och matvägran för att nämna några. När du kastrerar din katt försvinner de flesta sådana beteenden och du får en lugnare och mer hemmakär katt. Men framförallt, en katt som mår bättre och inte är lika stressad.

En kastrerad katt

  • upplevs ofta som lugnare,
  • håller sig närmare hemmet,
  • är mindre aggressiv och
  • lever oftast längre.

Kastrerade katter lever längre 

Det har visat sig att kastrerade katter oftast lever betydligt längre än okastrerade katter. Det beror till stor del på att de håller sig närmare hemmet och på att de blir mindre aggressiva men även på att risken för vissa sjukdomar minskar.

  • Färre olyckor – Eftersom kastrerade katter inte strövar omkring råkar de ut för färre olyckor, exempelvis trafikolyckor.
  • Färre slagsmål och virusDet territoriella beteendet mattas av hos en kastrerad katt och därför hamnar de inte lika ofta i slagsmål om revir. Det minskar också spridningen av de virus som hankatter kan föra över till varandra när de slåss.
  • Minskad risk för könsbundna sjukdomar Kastrerade honkatter drabbas i mindre grad av juvertumörer och livmoderinflammation.

Kastrera även hankatter

Många tror att man bara behöver kastrera honkatter, men okastrerade hankatter som går ute bidrar till att många kullar kattungar föds utanför hemmets väggar. För att motverka att fler kattungar föds ovälkomna, eller till och med utan att ägaren ens vet om det, är det viktigt att alla katterkastreras.

Inga fler hemlösa katter

Sverige har väldigt många hemlösa katter, och genom att kastrera din katt hjälper du till att minska antalet hemlösa katter. Du kan läsa mer om detta:

Hjälp oss kämpa för hemlösa katter

Adoptera katt eller kattunge

Katthemmen - riktiga räddare i nöden

Redo att ha katt?

Ta kattkörkortet