Då kan du kastrera din kattunge

Om du funderar på att kastrera din katt bör du inte vänta alltför länge. Det är bra att göra det innan din katt har hunnit börja urinmarkera inne, eftersom det är en vana som inte alltid försvinner även om katten kastreras. Enligt Sveriges Veterinärförbund ska du inte kastrera din katt innan den har hunnit bli fyra månader.

Lämplig ålder för kastrering

Det vanligaste är att man kastrerar katter när de är mellan 5-6 månader, vilket också är då de flesta katter blir könsmogna. En sak som är viktig att tänka på är att inte släppa ut din utekatt utan uppsikt innan den är kastrerad. En del katter bli könsmogna tidigare och riskerar då att få eller bidra till ovälkomna kattungar.

Kastrering har många fördelar

Att minska katthemlösheten är en viktig sak, men det finns fler goda anledningar. En kastrerad hane blir ofta lugnare tack vare att sexualdriften försvinner, vilket gör att den inte hamnar i slagsmål med andra hankatter lika ofta. När det handlar om utekatter håller de sig närmare hemmet efter att de har kastrerats, vilket minskar risken för till exempel trafikolyckor. Ofta blir kastrerade katter också mindre stressade och kommer lättare överens med andra katter. Dessutom minskar risken för vissa sjukdomar, såsom livmoderinflammation hos honkatter. En trevlig bonus är att du oftast också slipper att din kisse urinmarkerar inomhus när den är kastrerad.

En kastrerad katt

  • upplevs ofta som lugnare,
  • håller sig närmare hemmet,
  • är mindre aggressiv och
  • lever oftast längre.

Kontakta en veterinär

Prata med din närmaste veterinär när din kattunge är fyra-fem månader för att boka in en tid. Kolla om de har möjlighet att samtidigt vaccinera och id-märka din misse, så att den är väl rustad för ett långt och säkert liv.