Inför kastrering honkatt
Dagen innan du ska kastrera din honkatt, tänk på att din katt är väldigt bra på att läsa av dina känslor. Även om du är lite nervös, försök utstråla lugn så slipper din katt bli orolig i onödan. Stanna gärna hemma med henne kvällen före veterinärbesöket och håll henne inomhus oavsett om hon är en utekatt eller inte. Det är bra om din katt är så ren som möjligt inför operationen, så ta en koll på päls och tassar. Har du en långhårig katt kanske du behöver borsta igenom den?
Tänk på att ta undan eventuell mat som står framme kvällen innan honkatten ska kastreras. Från midnatt och fram till operationen är avklarad behöver din katt vara på fastande mage för att undvika extra illamående. Men du får ge henne lite vatten på morgonen innan ni åker till veterinären.
Hur det går till att kastrera en honkatt
En kastrering av honkatt är som sagt ett rutiningrepp som veterinärer utför dagligen. Så du kan känna dig trygg. Veterinären börjar med att undersöka din katt först, helt enkelt för att se så att hon mår bra och klarar av operationen. Man tar så klart hänsyn till allt från kattens ras och ålder till vikt och eventuella sjukdomar. Självklart får din katt både lugnande och smärtstillande mediciner innan honkatten kastreras, då hon också kommer sövas. Därefter opereras helt enkelt äggstockar, äggledare och livmoder bort. Det kan vara lite olika när det kommer till stygnen. Antingen försvinner de av sig själv, eller så behöver de tas bort efter 10-12 dagar. Eventuellt använder veterinären ett hudlim i stället för att sy. Men det kommer du självklart få reda på efteråt. Oavsett vilken metod som används, så får din misse komma hem igen redan samma dag.
Uppvaknande
Efter operationen får hon vakna upp i lugn och ro, nedbäddad i en bur och självklart under uppsikt av djurskötare. Skulle hon ha ont får hon lite mer smärtstillande. När hon vaknat ordentligt kontrolleras såret så det ser bra ut och därefter får ni åka hem igen.
Att tänka på när ni kommer hem
Efter honkatten är kastrerad, får du självklart hemgångsråd av din veterinär så du vet hur du ska ta hand om din misse på bästa sätt. Men det finns några saker som kan vara bra att veta redan innan.
Lämna inte katten ensam
Många katter kan vara både lite trötta och vingliga när de kommer hem efter operationen. Precis som nyopererade människor behöver din misse få återhämta sig i lugn och ro. Efter att ha varit sövd behöver hon dessutom lite extra värme. Bädda gärna ner henne med en filt, men lämna inte din misse ensam i början. När honkatten blivit kastrerad kan det vara bra för dig att hålla dig i närheten så att du kan ha koll, och katten kan känna sig trygg.
Var varsam med maten
Vänta med att ge din misse mat tills hon kan stå stadigt på benen. Börja med mindre portioner så att magen inte får en chock. Ge henne hellre lite i taget med en stunds mellanrum.
Ta det lugnt några dagar
Det är viktigt att din honkatt vilar och sparar sin energi till att läka efter kastrering. Dessutom är det viktigt att såren inte utsätts för onödig belastning. Om du har en utekatt bör du hålla henne inomhus 10-12 dagar, eller tills såren har läkt.
Håll koll på kattens sår
Under de första dagarna efter honkatten är kastrerad kan det vara bra att hålla lite extra koll, så du ser att hon mår bra. Glöm inte att du också måste kontrollera såren varje dag så att de läker som de ska. De ska se torra och fina ut. Försök att inte röra dem. Det ökar risken för att det blir infekterat. Om du skulle se några tecken på eventuella komplikationer, till exempel svullnad, rodnad, blödning eller om såren skulle börja lukta bör du kontakta er veterinär på en gång.
Missen får inte slicka på såren
Det är inte bara du som inte bör röra såren. Det är lika viktigt att din honkatt inte slickar på dem efter hon blivit kastrerad. Se därför till att ni får med er en krage innan ni lämnar veterinären. Det är bra om din misse använder kragen i 10-12 dagar, eller tills stygnen tagits bort och såret läkt. Glöm inte att ta av kragen en gång varje dag så att hon kommer åt att tvätta sig, under uppsikt så klart. Och du, gör rent kragen ordentligt innan du sätter på den igen. Tänk också på att hon inte bör gå ut med krage, eftersom att hon kan fastna. Håll henne inne efter honkatten blivit kastrerad och tills såren har läkt och kragen kan tas av, även om hon är en utekatt.
Sterilisera eller kastrera honkatt
En vanlig uppfattning är att man kastrerar hankatter och steriliserar honkatter, men oftast kastrerar man både honkatter och hankatter. Sterilisering utförs endast på honkatter, men nuförtiden är den metoden inte alls vanlig då katten inte får de goda fördelarna, som till exempel att vissa sjukdomar förhindras.
Sterilisering
Även om det inte är vanligt längre så går det fortfarande att sterilisera honkatter. Då avlägsnas endast äggledarna, medan äggstockarna och livmodern lämnas kvar. Det innebär att kattens hormonproduktion inte påverkas och den fortsätter löpa, även om den inte kan bli dräktig längre.
Kemisk kastrering
Vid kemisk kastrering (p-piller eller injektioner) fördröjer man kattens löptid över en längre tid. P-piller kan medföra en del biverkningar, exempelvis förhöjd risk för livmoderinflammation och juvertumörer. Kemisk kastrering kan användas under en kortare period, men rekommenderas inte som en permanent lösning.