Så tar du hand om din katts mun- och tandhygien

Katters tänder är väldigt lika människans – vill du slippa problem krävs det att du tar hand om dem. De vanligaste problemen hos katter är tandsten och plack vilket enkelt går att förebygga genom att bara hålla ett extra öga på tänder och mun. Introducera tandborsten i tidig ålder för att vänja din katt.

Tecken på att din katt kan ha mun- och tandproblem

Om din katt

  • har illaluktande andedräkt,
  • har minskad aptit, 
  • har rodnat tandkött,
  • har skador på tänder,
  • har problem att äta,
  • inte vill äta torrfoder,
  • dreglar och/eller
  • kliar sig runt munnen

kan det vara tecken på att den har problem med munnen eller tänderna.

Så förebygger du mun- och tandproblem hos din katt

Genom att hålla koll på din katts tänder och tandkött kan du förebygga problemen innan de blir för stora. Det finns kosttillskott och tuggpinnar särskilt gjorda för detta. Det är även viktigt att du regelbundet borstar din katts tänder. Det finns särskilda tandborstar och tandkrämer för just katter.

Genom att borsta tänderna på din misse kan du förebygga många tandproblem. Katter kan ofta tycka att tandborstning är obehagligt. Försök att vänja din katt vid att borsta tänderna redan när den är en liten kattunge eller så fort du fått hem den. Det är inte försent att börja när din katt är äldre.

Så borstar du din katts tänder

Allt handlar om att öva. Du kan börja med att introducera tandborsten för din katt och låta den smaka på tandkrämen så att din misse känner att den har kontroll. Nästa steg är att vänja din katt vid att någon rör den vid munnen. Nudda först kattens tänder med tandborsten, borsta sedan i några sekunder och därefter ökar du borstningstiden gradvis. Glöm inte att berömma och belöna din katt.

Du känner din katt bäst och kan själv avgöra när det är dags att ta nästa steg. Stressa inte, låt det ta den tid som behövs och gör det när din katt är lugn och utvilad. Det är viktigt att din katt inte börjar uppleva tandborstningen som något obehagligt.