Så skyddar du din katt mot fästingar

Även om sommaren är känd för att vara fästingarnas mest aktiva period kan fästingsäsongen sträcka sig så långt som mellan mars-oktober. För att undvika att din katt får fästingburna sjukdomar som Anaplasma eller Borrelia, eller att den tar med sig parasiten hem till andra djur och familjemedlemmar, är det viktigt att du är vaksam och tar bort fästingar så fort som möjligt. Vi ger dig tips på hur du skyddar din misse på bästa sätt!

Olika alternativ för att förebygga fästingar

Bor du i ett fästingtätt område är det viktigt att du ser till att skydda din katt innan det är försent. Det finns många olika förebyggande alternativ som har en hög effekt mot fästingar och vilken som passar just din katt beror på.

Det finns bland annat en spray-variant som appliceras över hela katten, men även spot-on-droppar som du enbart applicerar längs med kattens ryggrad och som därifrån sprids till hudens fettfilm och päls. Det är däremot viktigt att du kontrollerar att fästingmedlet är godkänt för just katter då fel preparat kan vara giftigt. Det finns även fästinghalsband och tabletter om det passar din katt bättre.

Undersök din katts päls dagligen för att ta bort fästingar i tid

Ha som rutin att gå igenom pälsen regelbundet, gärna flera gånger om dagen. Se det som en extra gosstund med din misse. Kamma igenom pälsen med en tät kam för att avlägsna fästingar som inte hunnit bita sig fast ännu, men se även till att kontrollera att det inte sitter fast några djur i huden.

Skulle du hitta en fästing ska du plocka bort den direkt. Det finns speciella fästingborttagare att köpa på apotek men en vanlig pincett fungerar även det. Håll dig lugn och klappa din katt med mjuka rörelser samtidigt som du tar bort parasiten för att inte göra din pälskling obehagad. Det kan vara svårt att avlägsna en fästing som bitit sig fast, se därför till att ta tag så nära huden som möjligt och dra rakt ut för att få med hela fästingens kropp.

Då bör du uppsöka veterinär

Det uppstår inte sällan en sårskorpa och rodnad vid bettet som kan klia. Detta är vanligt och försvinner efter några dagar. Skulle såret vara infekterat är det viktigt att du tvättar det och är uppmärksam på om det skulle förvärras eller inte vill läka som det ska.

Ibland kan även delar av fästingen, så som ben eller huvud, sitta kvar i kattens hud. Det är inte farligt och försvinner vanligtvis av sig själv.
Var däremot vaksam! Ofta känner du din misse så pass bra att du märker om något är på tok. Uppsök veterinär om du märker att din katt får feber, muskelvärk eller blir tröttare än vanligt.