Chippa katten - viktigt med id-märkningen av katter

Om du bryr dig om din katt – se till att den är id-märkt och registrerad! Då är chansen betydligt större att katten hittar hem igen om den av någon anledning skulle komma bort. Men vad innebär att chippa katten?

Att chippa katten - vanligaste metoden

Många känner till den klassiska öronmärkningen av katter i form av tatuering som id-märkning av katt, men i dag är det mest vanligt att chippa sin katt. Detta är även den mest rekommenderade då en tatuering kan bli svårtydd med tiden samt extra svår att se på katter med mörk päls. Chipmärkning är en snabb och enkel form av id-märkning. Ett litet chip sätts med hjälp av en nål in under huden i kattens nacke. Sedan kan chippet enkelt läsas av med en speciell scanner.

Id-märk även innekatter

Tänk på att id-märkning hos katter som är inne också är viktigt. Även om katten inte är tänkt att vistas utomhus och kanske inte löper samma risker att komma bort som en utekatt gör så är det ändå viktigt att chippa katten och att den är registrerad. Innekatter kan bli mycket rädda och desorienterade om de kommer ut och hamnar i en främmande miljö och de kan ha svårt att hitta tillbaka till sitt hem. Om katten smiter är id-märkning en ganska billig försäkring för att få din vän tillbaka.

Glöm inte att registrera

Katten registreras i id-register av ägaren. I dagsläget finns det två register för katter; Svenska Kennelklubbens och Kattförbundet SVERAK:s. Tänk på att registrera katten i båda för säkerhets skull. Tyvärr glömmer många att registrera efter att de id-märkt katten och då hjälper varken öronmärkning eller chipp. När du skickat in uppgifter till registret är det också bra om du själv gör sökningar för att kontrollera att uppgifterna stämmer. Se även till att hålla uppgifterna uppdaterade och aktuella så att du kan bli kontaktad om din katt springer bort.

>> Svenska Kennelklubbens ägarregister

>> SVERAKs ID-register

Om du hittar en bortsprungen katt

Den som hittar en katt som verkar ha kommit bort kan ta med katten till veterinär, eller kontakta polisen på 114 14 för att få reda på var närmsta polisstation med chipscanner är. Förutsatt att katten är registrerad är det sedan lätt att återbörda katten till sin ägare.