Behöver jag en kattlåda och i så fall hur många?

De flesta katter lär sig som kattungar att gå på just en kattlåda för att uträtta sina behov. Därför kan det vara bra att ha en kattlåda även om din katt är utekatt. För att få en kattunge att gå på lådan behöver du oftast bara sätta den i lådan och krafsa lite med fingrarna i sanden själv så fattar kattungen galoppen.

Av naturen är katter mycket noga med att täcka över sin avföring för att det inte ska lukta så att potentiellt farliga djur kan hitta dem. Därför kan det vara stressande för en katt att inte ha tillgång till en kattlåda. En bra kattlåda kan också bespara grannens sandlåda en del besök.

Om du har innekatt så rekommenderar jordbruksverket minst en låda per två katter. En del katter vill däremot gärna ha fler lådor än så. De kan vilja kissa i en låda och bajsa i en annan, eller så vill inte båda katterna använda samma låda. Om katten inte tycker att kattlådan är okej kan den göra sina behov utanför lådan. Om katten redan har ett sådant beteende kan det hjälpa att ge katten fler lådor att använda och att prova olika typer av strö till lådorna.

Ett vanligt problem är att katter gör sina behov utanför lådan och om katten gör det så är det ett tecken på att något är fel. Vanliga mål blir då täcken, tvätthögar, handdukar, badrumsmattor eller andra mjuka föremål som de kan tassa i. De gillar när kattströet känns mjukt under tassarna och en del katter vill inte gå på en låda med pellets eller för grovkornig sand. Det kan också bero på att det finns för få kattlådor, att katten upplever en stark stress utav någonting eller att katten har en fysisk sjukdom. Problem med urinvägarna är relativt vanligt hos katter så om din katt kissar utanför lådan är det alltid bra att dubbelkolla med veterinär att katten är helt frisk.