Både inne- och utekatter behöver kattlåda

Majoriteten av alla katter lär sig att använda just en kattlåda för att uträtta sina behov redan när de är kattungar. Därför kan det vara bra att ha en låda till hands, även om din katt är en utekatt. För innekatter är obehindrat tillgång till en bra plats att göra sina behov på ett måste.

Även utekatter behöver en kattlåda

De flesta katter lär sig som kattungar att gå på just en kattlåda för att uträtta sina behov. Därför kan det vara bra att ha en kattlåda även om din katt är utekatt. Av naturen är katter mycket noga med att täcka över sin avföring för att det inte ska lukta så att potentiellt farliga djur kan hitta dem. Därför kan det vara stressande för en katt att inte ha tillgång till en kattlåda. En bra kattlåda kan också bespara grannens rabatter och sandlåda en del besök.

Innekatter behöver minst en låda per två katter

Om du har innekatt så rekommenderar jordbruksverket minst en låda per två katter. En del katter vill däremot gärna ha fler lådor än så. De kan vilja kissa i en låda och bajsa i en annan, eller så vill inte båda katterna använda samma låda.

Om katten gör sina behov utanför lådan

Ett vanligt problem är att katter gör sina behov utanför lådan och om katten gör det så är det ett tecken på att något är fel.

Det kan bero på att det finns för få kattlådor, att katten upplever en stark stress utav någonting eller att katten har en fysisk sjukdom. Problem med urinvägarna är relativt vanligt hos katter så om din katt kissar utanför lådan är det alltid bra att dubbelkolla med veterinär att katten är helt frisk.

Katter gillar när kattströet känns mjukt under tassarna och en del katter vill inte gå på en låda med pellets eller för grovkornig sand. Vanliga mål blir i stället täcken, tvätthögar, handdukar, badrumsmattor eller andra mjuka föremål som de kan tassa i. Prova olika typer av strö tills du hittar en sort som din katt gillar.