Vilken katt passar mig?

Funderar du på att skaffa katt, men vet inte alls hur du ska välja? Det viktigaste att tänka på är att hitta en misse som passar din livssituation. Så, vilken katt passar mig?

Vad vill du ha ut av relationen med din katt?

Vilken katt som passar dig, beror mycket på hur din situation ser ut.

Fundera på vad du vill ha ut av relationen med din katt. Vill du ha en aktiv katt som du kan träna och leka med hela tiden? Eller vill du ha en kompis som ligger i soffan och tittar på TV med dig?

Välja kattras eller huskatt

När du ska välja kattras och vilken katt som passar dig kan det vara bra att veta att alla katter är olika. Olika kattraser har olika speciella drag. Det gäller inte bara i utseendet, men även i personlighet. En del är lugnare, en del är spralligare. En del gillar egentid och en del är extremt sociala och kräver mycket närhet. Ska du välja kattras är en tumregel att katter som är långbenta och slanka är mer aktiva. Katter som är lite lägre och kraftigare är lugnare.

Om du väljer en huskatt, alltså en katt utan stamtavla, så är det lite svårare att veta exakt hur den kommer vara som vuxen och hur stor den kommer att bli. Du kan dock se lite tendenser redan i kattungekullen. Om en kattunge direkt kommer fram och vill leka, klättrar på allt och busar runt så kommer den antagligen vara ganska kavat som vuxen också. Kattungen som håller sig lite i bakgrunden och är lite blygare kommer antagligen vara lite lugnare även när den blivit stor.

Hane eller hona

Om du inte ska använda din katt till avel så spelar det ingen större roll om du väljer en hankatt eller en honkatt. Hankatter blir dock ofta lite större och mer robusta än honkatter.

Innekatt eller utekatt

Funderar du på vilken katt som passar dig kan det vara bra att ta hänsyn till om det ska vara en innekatt eller utekatt. Det är absolut inte djurplågeri att hålla en katt inne, men du kommer att behöva stimulera och sysselsätta en innekatt mer än en utekatt för att den ska bli glad och harmonisk. Det finns massor av roliga leksaker och hjälpmedel att välja bland, till exempel klösbrädor, klätterställningar och leksaker där du kan gömma maten så att katten får anstränga sig lite för att få tag i den. Och är du lite händig går det ju alltid att tillverka egna också. Om du har en bra gräsplätt i närheten kan du lära din katt att gå i sele och koppel, och en innätad balkong eller uteplats kan bli en bra favoritplats.

Med lite tid och tålamod går det även att vänja en katt som tidigare varit utekatt att bli innekatt.

Utekatter löper alltid lite högre risk att råka ut för olyckor eller förolyckas, vare sig du bor i stan eller på landet. I stan är trafik och människor med ont uppsåt de största farorna och om du bor i ett område som är väldigt tätbebyggt eller trafikerat är det mindre lämpligt att släppa ut katten. Landsbygden bjuder visserligen på en lugnare miljö, men där finns andra faror såsom rovdjur och jordbruksmaskiner.

Så lär du din katt att vara ute

Adoptera en jour- eller katthemskatt

Om du har väldigt specifika krav, till exempel att katten måste fungera som innekatt så kan adoption av en hemlös katt vara ett bra alternativ. De jourhem och katthem som jobbar med omplaceringar har stenkoll på sina katter och deras personlighet. De vill hitta rätt hem till katterna och kan hjälpa till att matcha dig med en katt som passar för dina förutsättningar.

Adoptera katt – så går det till