Vilken katt passar som förstakatt?

Funderar du på att skaffa katt, men vet inte vilken typ av katt som passar dig? Alla katter är lite olika, men raskatter har ofta vissa speciella drag, inte bara i utseendet, men även i personlighet. En del är lugnare, en del är spralligare. En del gillar egentid och en del är extremt sociala och kräver mycket närhet.

Enkelt sett kan man säga att katter som är långbenta och slanka är mer aktiva. Katter som är lite lägre och stabbigare är lugnare. Vilken katt som passar som första katt beror mycket på hur din situation ser ut. Fundera på vad du vill ha ut av relationen med din katt. Vill du ha en aktiv katt som du kan träna och leka med hela tiden? Eller vill du ha en kompis som ligger i soffan och tittar på TV med dig?

Om du väljer en huskatt, alltså en katt utan stamtavla, så är det lite svårare att veta exakt hur de kommer vara som vuxna. Du kan dock se lite tendenser redan i kattungekullen. Om en kattunge direkt kommer fram och vill leka, klättrar på allt och busar runt så kommer den antagligen vara ganska kavat som vuxen också. Kattungen som håller sig lite i bakgrunden och är lite blygare kommer antagligen vara lite lugnare även när den blivit stor.

Om du har väldigt specifika krav, till exempel att katten måste fungera som innekatt så kan adoption av en hemlös katt vara ett bra alternativ. De jourhem och katthem som jobbar med omplaceringar har stenkoll på sina katter och deras personlighet. De vill hitta rätt hem till katterna och kan hjälpa till att matcha dig med en katt som passar för dina förutsättningar.