Vad behöver en katt?

Din katt eller kattunge kommer att känna sig lite ensam och förvirrad när den kommer hem till dig – den har ju precis lämnat allt den känner till bakom sig.

Därför är det bra om du har förberett den nya familjemedlemmens ankomst så noga som möjligt. Men vad behöver en katt? Och vad behöver man till en kattunge? Det finns många frågor, och Mjau har satt ihop en inköpslista när du skaffar katt över saker som din lilla katt kommer att behöva.

Skaffa katt – inköpslista:

Transportbur/-väska

Det första på din inköpslista, innan du skaffat katt är en bra transportbur. Både för din och kattens säkerhet ska en katt aldrig vara lös i bilen när ni reser. Inför hemresan behöver du därför en transportbur eller en transportväska av något slag, gärna modell större som kan användas till både kattungar och vuxna katter. Då kan ni använda den länge.

Många katter blir lite stressade av att resa och då kan det ske lite missöden. Var gärna förberedd med hushållspapper och rena filtar om olyckan skulle vara framme. För att missen ska känna sig lugnare kan du täcka över buren med en filt. Mörkret gör att katten känner sig skyddad.

Att tänka på när du ska ta hem en kattunge

Sovplats

Din katt kommer säkert att sova i din säng, i soffan eller på andra sköna platser hemma hos dig, men den behöver ändå en egen, bekväm sovplats dit den kan dra sig undan när den vill vara ifred. En plats där den kan känna sig trygg, helt enkelt!

Sovplatsen kan vara en korg eller en dyna av något slag. Det finns många varianter att välja mellan. Komplettera gärna med en gosig filt också. Ställ bädden någonstans där det är lugn och ro.

Kattlåda och kattsand

Näst på tur på inköpslistan när du skaffar katt, är en bra kattlåda och kattsand. Även om du har tänkt att din katt ska vara ute är det ändå bra att ha en kattlåda där den kan uträtta sina behov.

Om man ska välja en öppen eller en täckt låda är lite av en smaksak. Välj en låda som är tillräckligt djup så att den rymmer så mycket sand att din misse kan täcka över det den gjort ifrån sig. Det gör också att det hamnar mindre kattsand utanför lådan. Placera lådan på en ostörd plats som katten alltid har tillgång till.

Det kan också vara bra att ha en sandspade som gör det lättare när du ska göra rent i kattlådan.

Behöver jag en kattlåda?

Vilken kattsand ska jag använda?

Matskål, vattenskål och kattmat

Missen kommer att behöva minst två skålar, en för mat och en för vatten. Köp gärna lite grundare, vida skålar så att katten kommer åt utan att stöta i de känsliga morrhåren. Tänk på att många katter föredrar att äta och dricka på olika platser och placera vattenskålen minst en meter från matskålen.

Vad din katt ska äta beror bland annat på på hur gammal den är. En kattunge ska ha ett foder som är anpassat för just kattungar. Det är ofta bra att fortsätta med samma foder som uppfödaren/den tidigare ägaren använde eftersom katters – och särskilt kattungars – magar är känsliga. Om du behöver byta foder, till exempel för att kattungen ska övergå till vuxenfoder, ska det göras en långsam övergång under tio dagar.

Tips om du ska byta foder till en kattunge

Tips om du ska byta foder till en vuxen katt

Leksaker och klösbräda

Att leka och jaga är viktigt för en katt. En liten kattunge lär sig genom lek och för en äldre katt är det bra motion för både kropp och knopp. Det finns mängder av leksaker att välja bland! Och med lite fantasi och fingerfärdighet kan du ju också tillverka egna.

10 skojiga kattlekar

En sak på inköpslistan när du ska skaffa katt, som också är för din skull, är en klösmöbel. Katter har ett naturligt behov av att klösa på saker, men det är inte så kul om den går loss på dina möbler. Därför är det bra att ha en klösbräda eller någon annan typ av klösmöbel.

Få katten att sluta klösa på möbler

Inköpslista för andra kattsaker som är bra att ha

  • Fästingborttagare – Katter som vistas ute riskerar att få fästingar. En fästingborttagare hjälper dig att på ett säkert sätt ta bort fästingar som hunnit bita sig fast.
  • Borste/kam – Katter är renliga djur och en frisk och sund katt tar väl hand om sin päls. Men om du har en katt med lite längre päls kommer du att behöva lägga lite tid på pälsvård. Hitta en bra kam eller borste som du kan använda för att reda ut tovor och ta bort skräp som fastnar.
  • Kattapotek – Sätt gärna ihop ett litet “kattapotek” med sådant som är bra att ha till hands, till exempel fästingmedel, sårtvätt/sårsalva och blodstoppande vadd.
  • Klosax – om du har en innekatt kan det vara bra att korta av klorna då och då. Utekatter behöver dock sina långa klor.