Så lär du katten att vara ute

Har du bestämt dig för att låta din kattunge gå ut? Här kommer några råd som är bra att ha med sig för att göra det så säkert som möjligt. Släpp bara ut din kisse om den verkligen är mogen för det.

Hur bor du och din katt?

Det är viktigt att du ser dig omkring där du bor. Passar området för att låta en katt ströva fritt? Katter lär sig visserligen snabbt vilka faror som ska undvikas ute i naturen, men en hårt trafikerad väg innebär alltid en risk. Katter gillar naturen, så om du bor nära en skog, eller har tillgång till en lummig gård kommer din katt trivas bra.

Katten upptäcker en ny värld

När katten väl ska släppas ut, låt din katt upptäcka lite i taget. Börja med att släppa ut din katt i närheten av hemmet. En liten gräsplätt utanför dörren, där du kan sitta med i början, är toppen! Om du har möjlighet kan du också göra en liten inhägnad i närheten av hemmet där katten kan nosa fritt ett tag. Tids nog kan du låta katten undersöka större områden, tills den till slut får gå helt fritt.

Belöna den med mat när den kommer hem igen. På så sätt lär den sig var den bor. Om katten ska variera sina hem mellan olika platser, exempelvis ett lantställe behöver du vänja den även vid den nya utemiljön.

ID-märk katten

Vi vill påminna om att ID-märka din katt. En ID-märkning gör att chansen är större att du får tillbaka din kisse om den skulle springa bort. Du ID-märker en katt genom ett mikrochip i nacken eller en tatuering i örat.

Kastrera katten

Om katten ska gå lös, glöm då inte att kastrera den! Det gäller både honor och hanar. Kattungar som föds ute i det vilda är en bidragande orsak till att vi har 100.000 hemlösa katter i Sverige. Att undvika oönskade kattungekullar är viktigt.

Vaccinera din katt

När en katt är 3 månader är oftast alla vaccinationer på plats och när den är mellan 4–6 månader är den förhoppningsvis kastrerad. Däremot är det viktigt att din katt är mogen innan du släpper ut den. Många katter behöver så mycket som ett år i hemmet innan den är redo för att möta den stora världen. En liten katt riskerar att bli bortjagad av större katter som försvarar sitt revir.