10 skojiga kattlekar

Du som lever med en misse vet ju precis hur lekfulla katter är. De älskar verkligen att busa och jaga runt. Men de har också ett stort behov av att vara nära och mysa. En stunds lek och gos med din misse betyder mycket för både katten och er relation. Dessutom är det ju väldigt avstressande för dig. Här får du tips på hur du kan uppmuntra kärleken mellan er.

1. Rulla godisbitar

1. Rulla godisbitar

Mjau Gottebitar är utformade för att både låta spännande och rulla roligt när man kastar dem på golvet. Så gör gärna det och låt din misse jaga fatt på dem. Varför inte kasta dem en i taget åt olika håll? Allt gott smakar godare när man jagat fatt på det själv.

2. Gömma godis – Fågel, fisk eller mittemellan?

2. Gömma godis – Fågel, fisk eller mittemellan?

Göm kattgodis på massa olika platser i hemmet, högt och lågt, på stolsben och under fåtöljen eller under saker som missen själv kan flytta på, som till exempel en mattkant eller en strumpa. Sen får missen leta! Här passar Mjau Fina Fisken extra bra!

3. På fisketur

3. På fisketur

Locka fram din katts rovdjursinstinkt med denna traditionella fånga musen-lek, fast på Mjaus sätt! Knyt ett snöre runt fiskfenan på en Fina Fisken-godisbit och låt katten försöka fånga den från ”fiskespöet”. Dingla med fisken framför din katts nos så att den kan fiska med tassarna efter sitt byte. Du kan också dra fisken med snöret längs med golvet runt i rummet så katten får busa ordentligt. Så mumsigt gott när det blir napp!

4. Kurragömma med ljudeffekter

4. Kurragömma med ljudeffekter

En helt vanlig papperspåse från mataffären kan lätt förvandlas till bästa leksaken. En leksak som man som misse dessutom kan krypa in och gömma sig i, vilket många katter tycker är spännande. Börja med att klippa av handtagen på påsen så att din katt inte sticker in huvudet och fastnar. Sen är det bara att lägga den på golvet och låta din misse upptäcka den. När katten krupit in, skrapa lite på utsidan av pappkassens botten så att din misse kan jaga ljudet. Hur kul som helst!

5. Snurra flaskan

5. Snurra flaskan

Innan du pantar nästa petflaska, låt den bli en aktiveringsleksak för din misse som den kan leka med länge. Ta en tom och torr plastflaska och lägg i två till tre Mjau Gottebitar utan att skruva på korken. Låt sen din misse försöka få ut det mumsiga innehållet genom att buffa på flaskan och fånga bitarna när de trillar ut under lekens gång.

6. Fånga solkatter

6. Fånga solkatter

Att försöka fånga ljusstrålar är en skojig utmaning för missen och ett bra sätt att locka fram din katts lekfullhet. Skapa en solkatt på väggen eller golvet med hjälp av en spegel som reflekterar solljuset. Lys på olika ställen runt om i rummet och låt din katt jaga solkatten. Om solen inte skiner går det också bra att använda en ficklampa, men tänk på att inte rikta ljuset direkt mot din misses ögon.

7. Gör en fiskdamm

7. Gör en fiskdamm

Aktivera din misse genom att låta den fiska upp godis ur en smått magisk låda. Ta en tom plastlåda med lock och klipp runda hål i locket, stora nog att din misses tass kan komma igenom dem utan att fasta eller skada sig. Lägg sedan i ett par Mjau Gottebitar och sätt på locket igen och låt din katt fiska upp godsakerna.

8. Gör en rolig leksak av en toarulle

8. Gör en rolig leksak av en toarulle

Allt du behöver för att tillverka denna roliga leksak är en tom toalettrulle av papp, en sax och en penna. Börja med att rita fyra linjer med ungefär ett fingers mellanrum på papprullen. Klipp sedan längs med linjen så att det blir fyra ringar. Sätt den ena ringen i den andra och fortsätt så tills du har en boll. Fyll bollen med din katts favoritgodis och låt din misse leka och fånga godisbitarna.

9. Bygg en koja

9. Bygg en koja

Häng en filt eller ett lakan över en stol eller ett mindre bord så tyget går hela vägen ner till golvet och vips så har du byggt en koja till din misse. Nya spännande gömställen uppmuntrar katten att utforska världen, vilket stimulerar nyfikenheten.

10. Prassla på!

10. Prassla på!

En leksak som prasslar tycker många katter är roligt. Kanske påminner prasslet om en liten mus som gömmer sig bland torra blad? Oavsett är allt som prasslar poppis. Ta ett gammalt örngott eller en tygpåse som sett bättre dagar och lägg i bollar av hopskrynklat tidningspapper och låt sen misse undersöka detta märkliga föremål.

Nyhet: Mjau kattgodis