Detta försöker din katt säga dig

Din katt kommunicerar med dig dagligen genom kroppsspråk, ansiktsuttryck och läten. Många tror att katter jamar för att prata med sina kattkompisar, men faktum är att detta är deras sätt att kommunicera med människor. Katter pratar vanligtvis med varandra genom doft- och kroppsspråk.

När katten jamar

Jamandet kan låta olika beroende på vad din katt vill säga. Oftast är det helt enkelt ett sätt att säga att den vill ha uppmärksamhet, men det kan också betyda att din misse vill säga att den tycker det är dags för mat eller lek. När du lärt känna din katt kommer du förmodligen förstå vad den menar när den jamar.

När katten spinner

En spinnande katt är oftast en nöjd katt. Detta är det tydligaste tecknet på att den känner sig trygg och tillfreds. Den kan även spinna om den känner sig orolig eller är skadad och det används då som ett sätt att lugna sig själv. Lite som människans djupandning.

När katten kurrar

Detta är din misses sätt att säga hej eller tack. Katten använder ofta detta för att visa att den är nöjd och belåten, till exempel när den får en godisbit eller om den ser något bekant och skojigt.

Det kan också vara ett sätt för kattmamman att säga till sina kattungar att de ska följa med henne.

När katten klapprar med tänderna

Om din katt ger ifrån sig ett klapprande ljud med tänderna är det förmodligen för att den känner sig uppjagad eller frustrerad. Detta kan vara till exempel om din katt ser en fågel eller en liten mus utanför fönstret som den blir intresserad av.

När katten vrålar

Detta är oftast ett ljud som hörs vid slagsmål och visar på att din katt är upprörd. Vrålen fungerar som en slags varningssignal men kan även uppstå om katten gör sig illa.

När katten fräser och morrar

Detta är din katts sätt att visa att den är rädd eller känner sig hotad. Den fräser och morrar för att skrämma bort sin fiende och du bör låta katten vara ifred då det annars finns risk att den upplever även dig som ett hot. Avlägsna det otäcka som stör din misse så lugnar den ner sig av sig själv.

Din katts kroppsspråk – det här betyder det