Så här byter du foder till en vuxen katt, steg för steg

Det finns många olika anledningar till att du vill göra ett foderbyte för din katt. Kanske har veterinären rekommenderar ett nytt foder som passar din katt bättre. Därför är det naturligt att du behöver byta torrfoder någon gång under kattens livstid.

En kattvänlig metod

Oavsett anledning är det viktigt att ta det lugnt och att fasa in det nya torrfodret. Om du byter foder för snabbt kan det orsaka mag- och tarmproblem för din katt, vilket kan resultera i bland annat kräkningar, förstoppning och diarré. Vår rekommendation är att blanda det gamla fodret med det nya i cirka 10 dagar. Genom den försiktiga övergången får kattens känsliga mage tid att vänja sig, vilket minimerar risken för obalans i mage och tarm.

Undvik foderbyte i minst två veckor för en kattunge som nyligen blivit separerad från sin mamma eller kull.

Några kärleksfulla tips

Det är bra om du undviker att ge din katt annan mat såsom godis eller matrester under tiden du byter foder. Då blir det både lugnare i magen för katten under övergången och lättare för dig att hålla koll på vad katten får i sig.

Katter är individer och de reagerar inte alla likadant på foderbyte. Därför kan du behöva anpassa hur lång tid foderbytet pågår beroende på hur din katt reagerar på det. Bakterierna i din katts mage måste få tid att anpassa sig till förändringen.

Var uppmärksam på om din katt reagerar på något sätt under foderbytet. Om katten kräks, får diarré eller förstoppning kan det vara tecken på att det går för fort. Testa då med att bromsa infasningen och ge katten mer tid att vänja sig. Om det mot förmodan inte skulle gå över är det alltid bäst att rådfråga en veterinär.

Dag 1-3

1/4 nytt foder och 3/4 gammalt foder

Dag 4-7

2/4 nytt foder och 2/4 gammalt foder

Dag 8-10

3/4  nytt foder och 1/4 gammalt foder

Dag 11

Nu är det dag för 100% av det nya fodret

På jakt efter något nytt? Tips om några favoriter