Så här byter du foder till din katt – steg för steg

Det är helt naturligt att behöva byta foder några gånger under kattens livstid. Kanske går den in i ett nytt livsstadium, kanske har din veterinär rekommenderat ett foder som passar din katt bättre, kanske ska din katt få kattungar? Vad foderbytet än beror på behöver det göras på rätt sätt för att inte störa missens känsliga mage och orsaka matsmältningsproblem.

Ett kattvänligt sätt att byta foder

Oavsett anledning är det viktigt att ta det lugnt och att fasa in det nya fodret steg för steg. Om du byter foder för snabbt kan det orsaka mag- och tarmproblem för din katt, vilket kan resultera i bland annat kräkningar, förstoppning och diarré.

Mjaus rekommendation är att foderbytet tar minst två veckor, gärna fyra. Genom den försiktiga övergången får kattens känsliga mage tid att vänja sig, vilket minimerar risken för obalans i mage och tarm.

Undvik foderbyte i minst två veckor för en kattunge som nyligen blivit separerad från sin mamma eller kull.

Så här byter du foder till en kattunge

Några kärleksfulla tips

  • Inget godis eller matrester
    Det är bra om du undviker att ge din katt annan mat såsom godis eller matrester under tiden du byter foder. Då blir det både lugnare i magen för katten under övergången och lättare för dig att hålla koll på vad katten får i sig.

  • Anpassa takten efter din katt
    Katter är individer och de reagerar inte alla likadant på foderbyte. Därför kan du behöva anpassa hur lång tid foderbytet pågår beroende på hur din katt reagerar på det. Bakterierna i din katts mage måste få tid att anpassa sig till förändringen.

    Var uppmärksam på om din katt reagerar på något sätt under foderbytet. Om katten kräks, får diarré eller förstoppning kan det vara tecken på att det går för fort. Testa då med att bromsa infasningen och ge katten mer tid att vänja sig. Om det mot förmodan inte skulle gå över är det alltid bäst att rådfråga en veterinär.

Dag 1–3

20% nytt foder och 80% gammalt foder

Dag 4–7

40% nytt foder och 60% gammalt foder

Dag 8–10

60% nytt foder och 40% gammalt foder

Dag 11–14

80% nytt foder och 20% gammalt foder

Dag 15 och framåt

100% nytt foder i skålen

På jakt efter något nytt? Här är några favoriter