Ta Kattkörkortet och hjälp oss utrota katthemlösheten

Det finns flera tusen hemlösa katter i Sverige. Det vill vi ändra på – och vi behöver din hjälp. Katthemlösheten beror till största del på okunskap. Därför har vi skapat Kattkörkortet, ett quiz som ger viktiga kunskaper. Oavsett om du har katt eller inte – gör Kattkörkortet. Då gör du samtidigt att hemlösa katter på katthem runtom i landet får mat i magen.

GÖR TESTET

Ett kattkörkort = 1 portion mat

Vi har 20 000 portioner kattmat i Tetra Pak redo. För varje Kattkörkort som görs så skänker vi en portion mat.

Tetra Pak – ett bra miljöval

Visst har du testat Tetra Pak-förpackningarna från Mjau? De är inte bara lätta att bära hem, de är även enkla att återvinna och alltså ett lite smartare val för miljön.

MJAU BRYR SIG

I Sverige finns det 100 000 hemlösa katter. Det är 100 000 för många. De viktigaste åtgärderna för att minska antalet hemlösa katter är att kattägare i högre utsträckning id-märker och kastrerar sina katter. I dag finns uppskattningsvis 1,3 miljoner katter i Sverige. Av dessa är 750 000 id-märkta (SKK Ägarregister) och cirka en miljon är kastrerade.

Katter klarar sig dåligt på egen hand i naturen. De är inte tillräckligt bra på att jaga för att få tillräckligt med föda och lever ofta i misär på grund av svält och kyla. De lider också av parasitangrepp, sjukdomar och följderna av olika skador. Medellivslängden för en hemlös katt är två år jämfört med 12 år för en tamkatt.

 

 

Det finns cirka hundra katthem runtom i Sverige. Dessa är dock för få och har för lite resurser för att kunna ta hand om alla hemlösa katter. Det är ideélla krafter som står bakom dessa katthem. Människor som älskar katter och som tar hand om dem för att göra något gott. De försöker på olika sätt nå ut med sina budskap att få till en lagändring och få det obligatoriskt att id-märka sin katt men inget har hänt på den fronten.

 

#förvarendakatt är vårt långsiktiga engagemang som syftar till att sprida information om hemlösa katters situation och därmed skapa opinion och öka medvetenheten hos allmänheten. Målsättningen är att öka antalet id-märkta och kastrerade katter, samt att öka kattens värde i samhället. Vi vill få till en ny djurskyddslag där id-märkning och registrering blir lagstiftat.

 

Genom #förvarendakatt skänker vi kattmat till hemlösa katter till olika katthem. Dessutom har vi vår egen kattgård, Tassalyckan i Vårgårda, där vi tar hand om hemlösa katter.

>>Läs mer om Tassalyckan