Ta Kattkörkortet och hjälp oss samtidigt att utrota katthemlösheten

Det finns flera tusen hemlösa katter i Sverige. Det vill vi ändra på – och vi behöver din hjälp. Katthemlösheten beror till största del på okunskap. Därför har vi skapat Kattkörkortet, ett quiz som ger viktiga kunskaper. Oavsett om du har katt eller inte – gör Kattkörkortet. Då gör du samtidigt att hemlösa katter på katthem runtom i landet får mat i magen.

Därför är det viktigt att id-märka och kastrera sin katt

I Sverige finns det 100.000 hemlösa katter. Det är 100.000 för många. De viktigaste åtgärderna för att minska antalet hemlösa katter är att kattägare i högre utsträckning id-märker och kastrerar sina katter. Idag finns uppskattningsvis 1,3 miljoner katter i Sverige. Av dessa är 750.000 id-märkta (enligt SKK:s ägarregister) och cirka en miljon är kastrerade.

Därför bör du id-märka din katt

Därför bör du kastrera din katt

Katter klarar sig inte själva

Katter klarar sig dåligt på egen hand i naturen. De är inte tillräckligt bra på att jaga för att få tillräckligt med föda och lever ofta i misär på grund av svält och kyla. De lider också av parasitangrepp, sjukdomar och följderna av olika skador. Medellivslängden för en hemlös katt är två år jämfört med 12 år för en tamkatt.

Katthemmen räcker inte till

Det finns cirka hundra katthem runtom i Sverige. Dessa är dock för få och har för lite resurser för att kunna ta hand om alla hemlösa katter. Det är ideella krafter som står bakom dessa katthem. Människor som älskar katter och som tar hand om dem för att göra något gott. De försöker på olika sätt nå ut med sina budskap att få till en lagändring och få det obligatoriskt att id-märka sin katt men ännu har inget hänt på den fronten.

Tassalyckan, Mjaus eget katthem

Visste du att Mjau har ett eget katthem, Tassalyckan i Vårgårda? Där tar vi tar hand om hemlösa katter och får samtidigt produktutvecklingshjälp. 

Tassalyckans katthem