Så lär du din katt att gå på lådan i sitt nya hem

Om du hämtat en vuxen katt eller en 12 veckor gammal kattunge är katten troligtvis redan rumsren. Men även i det nya hemmet behöver katten lära sig att gå på lådan. Katter är renliga djur så det brukar inte vara några problem, men här kommer några tips som kan underlätta.

Placering av kattlådan

Katter vill uträtta sina behov i lugn och ro, precis som vi människor. Tänk på det när du placerar ut lådan. Ställ den inte där det springer mycket folk, utan mer privat. Var också uppmärksam på att lådan är tillräckligt djup för din katt. Katter vill gräva ner sitt kiss och bajs när de är färdiga, och särskilt äldre katter brukar behöva en djupare låda. Det finns både öppna och stängda kattlådor. Fråga personalen i djuraffären, så du får en låda som passar din katt och ditt hem.

Hygien

Katter är som sagt måna om sin hygien, därför är de viktigt att du håller kattlådan ren och fräsch. Om du använder klumpbildande kattsand, tänk på att ta bort klumparna minst en gång om dagen.

Om du skulle vilja byta från en sand till en annan, så gör det succesivt. All kattsand doftar olika, och därför kan de ta ett tag för katten att vänja sig vid den nya sanden.

Kattvanor

För att få din katt eller kattunge att vänja sig vid lådan kan du lyfta dit den och låta den sniffa runt. Ett bra tips är att alltid placera kattungen i lådan efter att den har ätit, det är oftast då den behöver gå.

Straffa inte katten

Slutligen är det viktigt att aldrig straffa en katt som gör fel och går på toa någon annanstans i hemmet. Säg lugnt ”nej”, och lyft över den till lådan.