Att ha flera katter – tänk på det här

Katter är individer och det är inte alla katter som gillar andra katter. Men det finns också många katter gillar att ha en kattkompis. Det vet du oftast bäst som kattägare.

Behoven varierar med varje katt

Särskilt innekatter har ett större behov av att vi ser till att de får den sociala kontakt de behöver. Många katthem adopterar inte ut kattungar som ensamkatter, särskilt inte om de ska vara innekatter. En del katter har till exempel på katthem hittat sin bästa vän i livet och vill gärna bli adopterade tillsammans.

Det finns olika sätt att få katter att gå bra ihop också.

Kattunge kan vara lättare att introducera

Ibland kan det vara lättare för en vuxen katt att acceptera en ny katt om den anländer som kattunge. 

Se till att båda katterna har en reträttväg

Kastrerade katter är ofta lättare att få att hålla sams och det finns många saker du kan göra för att underlätta för katterna att lära känna varandra på ett bra sätt. Låt till exempel katterna mötas på ett sådant vis att ingen katt blir inträngd i ett hörn. Katter föredrar ofta att fly i stället för att slåss och blir våldsamma först när de känner att de inte har någon annan utväg. Genom att ge båda katterna en reträttväg kan du undvika en hel del spänd stämning.

Katter behöver egna saker

Se också till att det finns tillräckligt av alla saker för två katter. En katt kan välja en specifik liggplats att ha som sitt revir. Om det bara finns en bra liggplats kan det bli bråk om den. Genom att ha många olika mysiga bäddar och sovplatser kan katterna välja fritt. De byter gärna med jämna mellanrum till en annan favoritsovplats, så fler bäddar än katter är alltid ett bra tips. Likaså kan katterna vilja uträtta sina behov på olika lådor, särskilt innan de lärt känna varandra ordentligt.