Lämna inte katten ensam för länge

En katt kan vara ensam, men inte för länge. Även om katter inte är utpräglade flockdjur så som hundar är, vill de ändå ha sällskap. Jordbruksverkets riktlinjer säger att en katt ska ha tillsyn minst två gånger per dygn. Om du reser bort är det viktigt att katten får ordentlig tillsyn minst två gånger per dygn. Det räcker inte med att någon bara ställer fram ny mat. Katter har behov av sociala kontakter och mår bra av att träffa människor och andra djur.

Alla katter behöver en stimulerande miljö

Om du ska lämna din katt ensam en längre stund är det bra om den har en stimulerande miljö att vistas i.

Utekatter har naturligt en ganska stimulerande miljö, men de vill ändå gärna ha tillgång till sovplats, ställen att gömma sig på och saker att vässa klorna på.

För innekatter är det extra viktigt med en bra miljö. Du kan inreda med större klösmöbler eller använda aktiveringsleksaker för foder för att katten ska kunna aktivera sig medan du är borta.

Många katter gillar också att ha en kattkompis, särskilt om de är innekatter.

Olika raser har olika behov

De allra flesta katter klarar sig, till skillnad från hundar, utan problem med att du är borta under dagen för att jobba.

Däremot finns det vissa raskatter som har väldigt stora behov av socialt umgänge och aktivering. Siameser, orientaler och liknande katter är otroligt sällskapssjuka och kan må dåligt av att bli lämnade ensamma för länge. Katter som bengaler har mycket energi och behöver en hel del aktivering.

Tänk på hur din frånvaro påverkar katten om du funderar på att skaffa katt och på vilken sorts katt du i så fall vill ha.

Kattungar

Kattungar under 12 veckor får inte skiljas från sin mamma annat än tillfälligt. Först vid 12 veckors ålder är de redo att klara sig på egen hand och får då skiljas från kattmamman permanent. En kattunge som skiljts från sin mamma för tidigt riskerar att utveckla ett tröstbeteende och börja snutta på saker, till exempel filtar. Den har heller inte fått chansen att lära sig vett och etikett från sin mamma och kan lätt bli aggressiv eftersom den inte vet var gränserna går.